{ "title": "Kirpik Kaşıntısı", "image": "https://www.kirpik.gen.tr/images/kirpik-kasintisi.jpg", "date": "19.01.2024 16:28:53", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kirpik Kaşıntısı, Hayata açılan penceremiz olan gözlerimiz, görmek gibi çok büyük bir faaliyeti yerine getirirken gerek yaptığı işin önemi gerekse güzelliği ile bakımına önem vermemiz hayati bir organımızdır. Gözlerimizin bakımı ve korunması için gerekli olan kirpiklerimizin bakımı da gözlerimiz kadar önemlidir. Kirpiklerin olmadığı bir durumda hafif kısık bakmak neredeyse imkânsızdır. Ayrıca dışarıdan gelen toz zerrelerinin engellenmesi ve alnımızdan akan terin gözlerimize direkt temas ederek yanma ve tahriş olmasını önlemektedir. Özellikle yağlı ciltlere sahip kişilerin kirpik köklerinde göz yaşının oluşturulmasında kullanılan yağ bezlerinin katılaşması ile göz kapağında şişme meydana gelir. Bu durumda göz yaşı akışı azalır ve kirpik iltihabı oluşur. Göz kapağında meydana gelen şişlik halk arasında arpacık olarak bilinir. Ortaya çıkan arpacık tedavi edilmediğinde geri dönülemez kapak kistlerinin oluşumuna neden olur.

Kirpik kaşıntısı neden olur?
Kirpik kaşıntısının oluşmaması için yapılması gerekenler

Kirpik kaşıntısını önlemenin en önemli yolu hijyen kurallarına önem vermektir. Yıkanmayan ellerin gözlere götürülerek gözlerin kaşınması ile göze mikrop bulaşacağından ellerimizi temiz tutmalıyız. Çocuklar bu tür enfeksiyonlara daha fazla maruz kaldığından çocukların gözleri sürekli kontrol edilmelidir. Kaşıntı olduğu hissedildiği gece uykuya geçmeden önce göz yakmayan bebe şampuanı ile göz kapağı içleri yıkanmalıdır. Bu uygulama çocuklar ve yetişkinler için de yapılabilir. Ayrıca parmak uçlarına dökülen az bir bebe şampuanı göz kapaklarının birleşme yerlerine ovularak sürüldüğünde ise kaşıntı başlamaması için koruyucu önlem görevi görecektir.

Kozmetik ürünleri kullanırken kaşıntı başlamış ise makyaj yapılması durdurulmalı ve yapılan makyaj silinmelidir. Ayrıca kullanılan makyaj ürünlerinin kaliteli ve antialerjen özellikli olması gerekir.

İnsanların yoğun olarak girdiği deniz suları ve havuzlarda hijyen koşullarının yerine getirilip getirilmediğine dikkat edilmeli, özellikle hafta sonları halk plajlarının olduğu bölgeler göz sağlığı için oldukça zararlı enfeksiyonlar barındıracağından ücretsiz ve kalabalık kıyılarda denize girmemeliyiz.

Kirpik kaşıntısının tedavi edilmesi için

Ortaya çıkan kaşıntının önlenmesi için gözler yatarken bebe şampuanı veya piyasada ücretli satılan özel göz temizleme ürünleri kullanılabilir. Bunun yanı sıra çay posasını kalın peçete içine sararak göz üzerinde 10 dakika tutmak göz kaşıntısına iyi gelecektir. Kaşıntı ileri seviye de ve bir türlü geçmiyor ise göz doktoruna başvurmanız gerekir. Göz kapağında meydana gelen aşırı şiş ve uç yapmışsa doktor tarafından küçük bir cerrahi operasyon ile uç'un delinmesi ve göz kapağı içindeki iltihabın boşalması sağlanacak ve kasıntı sona erecektir.

" } ] }