{ "title": "Kirpik Hastalıkları", "image": "https://www.kirpik.gen.tr/images/kirpik-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 07:47:33", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "
Kirpik hastalıkları, her yaşta ve her cinsiyette görünmektedir. Kirpik hastalıkları genellikle göz kapağının çevresini ve duş kenarlarını etkilemektedir. Kirpik hastalıkları göz kapağında bulunan bakterilerin çoğalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Kirpik hastalıklarına çeşitli virüsler, alerjik etkenler, kişinin kullandığı ilaçların yan etkileri, kullanılan kimyasal maddeler yol açmaktadır.

Başlıca kirpik hastalıkları
Kirpik dibi iltihabı, kirpik hastalıklarında en çok rastlananlar arasında gelmektedir. Kirpik dibi iltihabı antidepresan ve kortizon ilaç kullanan hastalar da daha çok sağlığı tehdit etmektedir. Kirpik dibi iltihabında göz kapağının nemli ve yağlı olmasından kaynaklanmaktadır. Buna karşı kortizon ve antidepresan kullanan hastalarda göz kuruluğuna neden olduğundan kirpik dibi iltihabı oluşmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon tüm göze dağılarak gözde ciddi rahatsızlıklarına ve kirpikte dökülmelere neden olmaktadır. Kirpik dibi iltihabı tedavisinde kirpik diplerinin bebek şampuanı ile temizlenmeli ve durulanmalıdır. Göz doktorunun tavsiye ettiği antibiyotikli göz damlası ve suni göz yaşı damlaları kullanılmalıdır. Kirpik dibi iltihabı özellikle yağlı cilde sahip kişilerde göz yaşı üretilen damarların tıkanması sonucu oluşmaktadır. Bu tür hastalarda kirpik dibi iltihabının en belirgin özelliği kirpik dibinde oluşan kabuklaşma, göz kapağında oluşan kızarıklık ve şişliklerdir. Kirpik dibi iltihabın da bağışıklık zayıflaması, kirpik dibinde yağ hücrelerinin aşırı salgılanması, viral etkenler, kullanılan bazı ilaçlar ve sigara dumanına maruz kalma en önemli etkenlerdir. Kirpik dibi iltihabı tedavi edilmediği takdirde kirpiklerin kaybedilmedi söz konusu olabilmektedir. Kirpik dibi iltihabında yatmadan önce temiz pamuk yardımıyla temizlemeliyiz. Böyle yaparak gün boyunca kirpik dibine yapışan toz ve makyaj kalıntılarını temizlemeliyiz.

Kirpik kepeklenmesi, daha çok cildi kuru ve beyaz tenli ve alerjiye yatkın kişilerde görülmektedir. Kirpik kepeklenmesinin kesin bir nedeni olmamakla beraber cildin kuruluğuna bağlı olmaktadır. Öncelikle kirpik kepeklenmesi varsa kişide Uzman göz doktoruna başvurmalıdır. Göz doktorunun önerdiği solüsyonlarla mutlaka temizlemeliyiz. Solüsyonu temiz pamuk ya da kâğıt peçete yardımıyla kirpik diplerini temizleyebilirsiniz.

Kirpik dökülmesi de kirpik hastalıkları arasında yer almaktadır. Kirpiklerde ara ara dökülme ve yerine yeni kirpiklerin yer alması olağan bir durum olarak karşılanmalıdır. Ancak belirgin bir şekilde yeniye gelenlerin hızından çok sürekli dökülme başlamışsa bu durum tedavi edilmesi ve çeşitli nedenlerle döküldüğü söz konusudur. Kirpik dökülmesinin nedenleri arasında kalitesiz ürünlerle makyaj yapımı, saçkıran, arpacık, tiroit hastalıkları başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Sürekli kullanılan kalitesiz makyaj ürünleri ve temizleme ürünleri kirpikte ciddi dökülmelere neden olmaktadır. Bazı kişilerde kozmetik alerjisi sonucu da kirpik dökülmesinin başlıca nedeni arasındadır. Son kullanma tarihinden şüphelendiğiniz ve makyaj ürünlerini sadece kendiniz kullanmalısınız. Göz de çıkan arpacık da kirpik dökülmesine neden olmaktadır. Arpacığın geçmesiyle beraber kirpik dökülmesi de son bulacaktır. Kişi de saç kıranın olması da tüm vücutta olduğu gibi kirpiklerde de dökülmeye neden olmaktadır. Tiroit bezinin salgıladığı hormonlar vücudumuzun genel sağlığını etkilediği gibi kirpikleri de etkilemektedir. Kirpik dökülmesini önlemek için stresten uzak durmalı, kirpikleri nemlendirmeli, gözleri sık sık ovuşturmaktan, dengeli beslenmeli, sık ve ağır bir makyaj yapmaktan kaçınmalıyız.
" } ] }