{ "title": "Kirpik Biti", "image": "https://www.kirpik.gen.tr/images/kirpik-biti.jpg", "date": "21.01.2024 11:27:09", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kirpik biti, Bit insanlara özgü olan, kan emerek yaşamını sürdüren ve yavru dönemi olmayan parazittir. Özellikle hijyen koşullarının eksik olduğu kişilerde görülen veya bir başka kişiden bulaşma şeklinde insandan insana geçen bu parazitin yaşam alnı kılların içleri ve dipleridir.

Bitler ikiye ayrılır; birisi Phthirus pubis, diğeri ise Peduculus Humanus'dur. Saçlı bölgelerde ve deride görünen bitler humanusun capitis ve corporis tipleridir. Kasık ve kirpik bölgelerinde görünen bitler ise pubis bitleridir. Bitler yapı itibarı ile kanıtsız ve bacakları zıplamaya müsait değildir. Tam tersine ayaklarında deriye ve saça tutunmak için çengeller vardır. Bu nedenle de bir baştan diğerine uçamaz ya da zıplayamaz. Bitin yaşaması için gereken sıcaklık derecesi yirmi sekiz derece civarında olup, insan vücudunda bu ısı ideal yaşam alanıdır. Yetişkin bitler de yaşam alanı ne kadar uygun olsa da ortalama yaşam süresi altı gün kadardır.

Kirpik bitleri, yaşa ya da kişinin tüylenme oranına bağlı değildir. Kirpikleri az bile olsa bu parazit sıkıntısı yaşanabilir. Kirpik bitleri genelde bayanlarda görülen bir parazittir. Sebebi de makyaj kalıntıları ya da kullanılan takma kirpikler olabilir. Bu ürünlerin kullanımı esnasında gereken bakımların yapılmaması ve zaten bu hastalığı olan birisi ile aynı kişisel eşyaları kullanmak şeklinde kişiden kişiye geçerek kendisini gösterir. İki şekilde de kişinin bireysel bakımını çok temiz yapması ve başka insanların özel eşyalarını kullanmaması gerekir.

Kirpik bitleri neden olur?
Pubis bitleri genellikle kısa tüylerin olduğu bölgelerde görülür bunlar, kaş, kirpik, kasık bölgesi ve koltuk altı olabilir. Kirpiklerde olan bitler kirpik diplerine ve göz kapağının derisinin hemen altına yerleşerek beslenir ve ürerler. Özellikle kirpik diplerinde yuvalanma yapan bitler göz içerisine girebilir ve kişiyi inanılmaz derecede rahatsız edebilir. Genelde diğer bölgelerde kıllar temizlenerek bitlerden kurtulabilirsiniz ama bu durum kirpiklerde söz konusu olmadığı için başka şekillerde tedavi edilmelidir. Bu bitlerin varlığı göze temas etmeleri ile kişi hastaneye gider ve hekim tarafından mikroskobik muayeneden geçerek kirpik diplerine yerleşen bitleri kirpik diplerinde bulunan hiperamini azaltması ile anlaşılır. Çoğu kirpik biti vakıalarında kirpik biti yuvaları bulunsa da bitlerin kendisine pek rastlanmamıştır. Sebebi de gözlere inen bitler burada kişinin günlük temizliği ile yıkanıp gitmesinden ötürüdür. Bu bitlerin, kirpik diplerinde, kirpiklere yapışık vaziyette, hareketli, sarı ve kahverengi renkte yumurtaları vardır.

Kirpik bitlerinin belirtileri nelerdir?
Kirpik bitlerinin tedavisi nasıl yapılır?

Bu bitlerin öncelikle ne şekilde bulaştığının belirlenmesi gerekir aksi takdirde tedavi edilse bile yeniden oluşma riski vardır. Kirpik biti olan hastada ilk bakılacak şey cinsel yol ile bulaşan bir hastalığın sonucu olup olmadığıdır. Değil ise tedavisine başlanmalıdır. Tedavinin yapılmasında saf vazelin kullanmalı ve günde üç defa kirpik diplerine uygulanmalıdır. Kirpik diplerindeki bitler ve yumurtalar saf vazelin uygulamasından sonra ortalama iki hafta içerisinde tamamen imha edilir. Bu tür olgularda genelde kötü hijyenik şartlarda yaşayan kişilerde görülür. Bunun dışında ayrıca blefaritle karşılaşılan hastalarda görülebilir. Kirpik bitlerini yine hekim tarafından uygulanacak alternatif yöntemler ile de temizleyebilirsiniz. Hastanın gözü solüsyonlar ile temizlendikten sonra hekim tarafından orada bulunan bitler cımbızla çekilerek de temizlenebilir.

Kirpik bitleri, nadir gözükmekle birlikte pek akla getirilmeyen ve ayrıntılı muayene olmadan anlaşılmayan, gözden rahatlıkla kaçabilecek bir olgudur. Bu nedenle de kişinin göz kaşınmalarını hafife almaması gerekir. En yakın zamanda hekime muayene ettirmesi ve gereken tedavileri varsa uygulaması gerekir.
" } ] }